Eksplozja smaków podczas kolejnego sezonu Akademii Kulinarnej Amica
Jak przyrządzić rozgrzewające azjatyckie zupy, które ożywią klimat nawet w najchłodniejsze dni? A może jak upiec tradycyjnego amerykańskiego indyka z okazji Święta Dziękczynienia? To tylko niektóre z propozycji, które czekają na uczestników jesienno-zimowych warsztatów Akademii Kulinarnej Amica. Od września w showroomie Amica na poznańskim Enea Stadion będzie można poznać tajemnice gotowania potraw z całego świata. Zapisy już trwają.
Eksplozja smaków podczas kolejnego sezonu Akademii Kulinarnej Amica
Nowy sezon Akademii Kulinarnej Amica zbliża się wielkimi krokami. Już od 28 września br., poznaniacy znowu będą mogli skosztować prawdziwej eksplozji smaków i aromatów. Pod okiem szefów kuchni popularnych lokali gastronomicznych, uczestnicy spotkań wybiorą się w kulinarną podróż po Europie, Azji oraz Stanach Zjednoczonych! Każde spotkanie to około 3 godzin wyśmienitej zabawy. Obecnie trwają zapisy na warsztaty odbywające się od września do grudnia 2023 roku.
Na start kulinarna podróż do odległej Azji
Wrzesień i październik upłyną w showroomie Amica pod znakiem kuchni azjatyckiej. Jej miłośnicy najpierw poznają wietnamski street food, który przeniesie ich prosto do Hanoi, a następnie zgłębią sekrety kuchni japońskiej i tego, jak przygotować doskonałe sushi. Po drodze, szybki przystanek w Gruzji, a wraz z nim możliwość wypróbowania m.in. słynnego Chaczapuri oraz Chinkali z mięsem. Zwieńczeniem tej azjatyckiej przygody będą warsztaty z przygotowania rozgrzewających zup takich jak miso ramen, sarawak laksa oraz tom yum gai.
– Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna, tak samo jak kontynent – wypełniony różnymi kulturami, historiami i ludźmi. Właśnie dlatego, jest ona dla gastronomii niekończącym się źródłem inspiracji i kulinarnych trendów. Jej sekret tkwi jednak w odpowiednich składnikach – świeże produkty, zioła i przyprawy są niezbędne do osiągnięcia pikantnych, słodkich lub kwaśnych smaków. – tłumaczy Patrycja Lan Le Thanh, twórczyni i prowadząca warsztatów poświęconych m.in. streetfoodowi w Wietnamie. – My również nauczymy się komponować dania w taki sposób, aby składniki nadały im niepowtarzalnego, orientalnego smaku i aromatu – dodaje.
Przygotowania do sezonu świątecznego
W listopadzie i grudniu, uczestnicy warsztatów ponownie ruszą w daleką podróż, tym razem jednak do Stanów Zjednoczonych. Spotkanie poświęcone słynnemu Thanksgiving Day będzie okazją do spędzenia dnia w klimacie Deep South oraz zapoznania się z przygotowaniem tradycyjnych potraw takich jak chociażby kultowy indyk dziękczynny.
– Potrawy z okazji Święta Dziękczynienia są niezwykle charakterystycznym elementem amerykańskiej kultury, który od wielu lat doskonale znany jest również w Polsce. Właśnie dlatego, podobnie jak mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, w ostatni czwartek listopada wspólnie podziękujemy za wszystko, co dobre w naszym życiu. A przy okazji skosztujemy tradycyjnego indyka z amerykańskim gravy czy też pikantnych Buffalo Wings, a na dokładkę podzielimy się aromatycznym Pumpkin Pie – zdradza Tomasz Rzeźnik, prowadzący spotkania w tematyce kuchni amerykańskiej.
A skoro już o świętach mowa, to w ostatnim miesiącu roku nie może zabraknąć warsztatów poświęconych tradycyjnej kuchni wigilijnej. Jest to doskonały moment na podarowanie bliskim prezentu w postaci voucheru upominkowego na warsztaty, aby wspólnie spędzić czas nad przygotowaniami wigilijnego barszczu, uszek z grzybami, śledzia w przyprawach korzennych czy też tarty makowej z konfiturą pomarańczową. Warto wspomnieć, że voucher upominkowy może zostać podarowany nie tylko w formie prezentu świątecznego, ale również przy wielu innych okazjach.
Szczegóły dotyczące zapisów na warsztaty wraz z relacjami z poprzednich wydarzeń znajdują są na dedykowanej stronie: Warsztaty Kulinarne | Amica.